poniedziałek, 6 stycznia 2014

Trydent-Górna Adyga



Region składa się z dwóch prowincji: Trydent i Tyrol Południowy (ale na miejscu raczej usłyszycie, że jesteście w Südtirol). Większość mieszkańców to Włosi ale ponad 30% mieszkańców uważa się za Tyrolczyków. W związku z tym zagwarantowana została równość języka włoskiego i języka niemieckiego jako języków urzędowych. Ma to plusy i minusy. Np. w przewodniku winiarskim I Vini d’Italia 2014 dłuższą chwile szukałem cenionej przeze mnie winnicy Erste+Neue (tak jest na etykietach), ale we włoskim przewodniku była pod hasłem Prima & Nuova. Wina z tego regionu opisują i włoskie (co naturalne) i austriackie przewodniki winiarskie (Falstaff).   

Główne apelacje: Alto Adige/Südtirol DOC, Caldaro DOC, Casteller DOC, Colli di Bolzano DOC, Meranese DOC, Santa Maddalena DOC, Sorni DOC, Terlano DOC, Teroldego Rotaliano DOC, Trentino DOC, Trento DOC, Valdadige DOC, Valle Isarco DOC.

Czołowi producenci: Produttori Terlano, Ferrari, Tenuta san Leonardo, Haas Franz, Kuen Hof, Cantina Produttori San Michael Appiano, Cantina Tramin, Abbazia di Novacella, Muri-Gries, Cavit, J. Hostatter, Elena Walch. Co ciekawe, duża część producentów to spółdzielnie grupujące lokalnych wytwórców.
Główne szczepy: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Lagrein, Malvasia, Merlot, Moscato, Pinot bianco, Müller-Thurgau, Riesling, Sauvignon blanc, Schiava, Sylvaner, Gewuerztraminer, Pinot noir, Merlot, Teroldego, Nosiola, Müller-Thurgau. Wina czerwone są raczej lekkie i/lub surowe, natomiast białe udają się znakomicie. 
Region to czołówka włoskiego winiarstwa, a dodatkowo ceny są rozsądne, więc warto próbować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz