wtorek, 27 sierpnia 2013

10 win włoskich



Z listów do redakcji
„Jedziemy do Włoch. Będziemy podróżować po całym kraju i chcielibyśmy skosztować różnych win z różnych regionów. Od czego zacząć?”

Włochy to nieskończona liczba regionów winiarskich, lokalnych szczepów i win. Ministerstwo Rolnictwa Włoch podaje, że apelacji - obszarów pozwalających na używanie chronionego określenia pochodzenia (DOCG i DOC) jest we Włoszech 403 (sic!) a do tego 118 IGT. Pierwsze pytanie zatem, jak długie są to wakacje? W samym Piemoncie jest 16 obszarów DOCG i 42 DOC. Kiedyś poświęcę wpis na opis tych podziałów biurokratycznych.
Ale dobra, kluczem będzie picie najbardziej charakterystycznych win dla Włoch.
Pytanie drugie, jaki jest budżet? Zakładam, że rozsądny.

  1. Piemont – Barolo (kosztowna impreza, ale warto),
  2. Piemont – Barbera di Alba (do dobrego steku),
  3. Lombardia – Franciacorta (włoski szampan),
  4. Alto Adige – Gewürztraminer albo inne białe,
  5. Veneto – Prosecco (musujące),
  6. Veneto – Amarone (kosztowna impreza, ale warto),
  7. Veneto – Soave (bardzo popularne wino) ,
  8. Friuli Venezia - COF Fruliano (włoski tokaj),
  9. Toskania – Brunello di Montalcino (tu też tanio nie będzie),
  10. Toskania – Chianti classico (nie muszę chyba reklamować),
  11. Toskania - Vino Nobile di Montepulciano (spróbujcie),
  12. Puglia – Primitivo (włoski zinfandel). 

Z 10 wyszło 12, ale kupcie, w najgorszym wypadku wypijecie w domu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz